FEMINISTISK UGE 31/2020

25.07.2020 – 01-08-2020

OBS: Teksten er fra 2019. Der kommer ny tekst for 2020 i begyndelsen af marts 2020

Feministisk Uge er en ny uge på kvindelejren, der hylder hele kvindelejrens feministiske udgangspunkt. Ugens forskellige workshops tager afsæt i feminisme i alle dens former og farver, politisk som privat, mv. Der ægges op til en uge med fokus på rummelighed og det fantastiske kvindefællesskab, der opstår på lejren over en guitar, arbejdsfællesskab, bål på stranden, kolde øl, kongespil, morgenkaffe, fællesmøder og andet godt. Som mange andre af ugerne på Femøs kvindelejr, er der en overvægt af lesbiske, queer og non-binære kvinder på ugen, ligesom der er mange lesbiske familier. Kom og vær med til en uge med max hygge og spændende workshops, hvor det selvfølgelig også er tilladt bare at dase og suge til sig af den gode stemning.

Der er plads til 25 børn og 75 voksne. Vi opfordrer til, at mindre børn puttes inden kl. 21 om aftenen, så vi kan have voksensamvær (og evt. feste) om aftenen. Det forventes, at alle kan tage deres tjanser, som kan vare mellem 2-4 timer ca. 3 gange på ugen. Dvs. at hvis du er alene af sted med mindre børn, skal du alliere dig med én, som kan tage ansvar for dit barn, mens du tjanser.

Vi tager rigtig godt imod nye på lejren, så er du ny på Femøs kvindelejr, skal du endelig ikke tøve med at tage af sted. Du er også velkommen til at sende en mail til kontaktpersonen for ugen med eventuelle spørgsmål eller bare et hej, hvis du/I har brug 

P.S. Kribler det i dig for at få lov til at lave en workshop? Så hører vi meget gerne fra dig!

Kontaktperson for ugen: Laura Sadjadi: laurasadjadi[at]gmail.com

Workshops

Hverdagsfeminisme v/ Line og Rikke
På denne workshop bliver vi sammen klogere på, hvad feminisme betyder for os i vores liv og hverdag. Hvad er feminisme, hvorfor det er relevant i dag, og hvordan kan vi sammen leve feministisk? Gennem hverdagserfaringer og egne oplevelser taler vi om feminisme og feministisk teori. Vi kommer ind feministiske bølger, feministiske teorier (fx queer-teori, post-kolonial feminisme, affekt-teori) og feministiske retninger (liberalistisk feminisme, marxistisk feminisme, radikal feminisme, mv.) – og så sætter vi det hele i relation til os selv, vores liv og vores hverdag(e).

Kusseworkshop
Med et glimt i øjet tager denne workshop afsæt i mange menneskers værste fordomme om Femø-lejren. Workshoppen står nemlig i kussens tegn. Der er et stigende fokus på vores kønsdele og deres udseende, men alligevel taler vi sjældent om netop vores kønsdele og vores forhold til dem. Denne workshop vil både snakke om og undersøge kussen/fissen/vulvaen/tissekonen/missen/find selv på flere navne, og vi vil se på glæderne og ulemperne ved vores kusser. Vi vil blive klogere på myte og fakta; vi vil undersøge dem ved hjælp af spejle og specula; vi vil klippe nye frisurer i vores hår; vi vil få ny viden om vores udflåd; og vi vil lave fine tryk. Samtidig gives der en indføring i kussens kulturhistorie og anatomi, og vi ser på, om vi måske kan lære noget af vores formødres pointe om, at det private er politisk.
Kom glad, vær ikke genert – det bliver sjovt!

Workshoppen sætter i løbet af ugen fokus på en række forskellige emner: Jomfrumyten v/ Hevy
Findes der en jomfruhinde? Bløder alle kvinder første gang de har sex? Kan man se på en kvinde om hun har haft sex, blot ved at kigge hende mellem benene? Sprænger jomfruhinden ved brug af tampon, sport (ridning, cykling) og gynækologisk undersøgelse? Kom og få svar på disse og mange flere spørgsmål. Workshoppen gør dig klogere på jomfrutest og rekonstruktioner, og på de mange myter der relateret sig til fænomenerne mødom og jomfruhinde.

Kussens mikrobiologi v/ Alex
En informativ naturvidenskabelig workshop. Vi vil bl.a. snakke om hvilke mikroorganismer der bor i skeden, hvad de kan bruges til, skedens indre miljø, svamp i skeden, den nyeste forskning og feminisme! Det bliver en teoretisk men også pænt sjov workshop hvor alle kan være med.

Kussens anatomi v/ Mette
Hvad ser din læge, når hun/han/hen/den ser ind i dig? Hvad siger den nyeste forskning om orgasmer? Hvor mange nerver er der egentlig i dén kusse. Bliv klogere på, hvordan du ser ud og fungerer. Vi vil både snakke og se op i os selv med et spekulum.

Kussens kulturhistorie v/ Rikke
Som så mange andre væsentlige objekter, har kussen en lang kulturhistorie bag sig. Den har været forbundet med både kraft og styrke – og med skyld og skam (jf. udtrykket ’skamlæberne’). Gennem samtaler, hvor vi også taler om vores egne forhold til vores organer, ser vi på, hvordan kussen er blevet behandlet gennem tiden.

Kussetryk v/ lejren
Lav et flot tryk.

Tegneseriewokshop v/ Kristine og Karen
Kom og tegn og tal om tegneserier, feminisme og dine heltinder. Du lærer hvordan du laver en kort tegneserie med dit budskab, i et enkelt udtryk, med tekst og lay-out. Vi vil høre om tegneserier: typer af serier, tendenser, genrer og feministiske strømninger. Vi vil læse og analysere forskellige typer af tegneserier. Og – vigtigst – du kan lave din egen tegneserie eller zine.
Man må gerne tage nogle serier eller kopier af sine favoritsider, heltinder etc. med. Medbring gerne favorit skrive- og tegneredskaber og en skitsebog, eller bare en blyant og en stak papir, så skaber vi noget skønt sammen.

Vi står på skateboard! v/ Alex
Uformel workshop på havnen for teenagere og voksne, hvor vi hygger os og øver os i at stå på skabeboard sammen. Alle kan være med også hvis man aldrig har rørt et skateboard før. Der vil være mulighed for at låne board og beskyttelsesudstyr. Da jeg kun har en begrænset mængde udstyr selv vil jeg opfordre alle der har mulighed for det til at tage  en cykelhjelm, beskyttere og skateboards med hjemmefra til workshoppen. Ud over klassiske skateboards må man også meget gerne medbringe longboards, pennyboards og waveboards hvis man har det.

Feministisk selvforsvar v/ Råbin og Augusta
Feministisk Selvforsvar (fsf) er bygget op på tre ben: “Kundskab”, “søsterskab” og “handlingsberedskab”. Kundskaben handler om at lære om teori om kønsbaseret vold, gennem oplæg fra instruktørerne og fællessnakke. Søsterskab handler om solidaritet mellem os, der bliver udsat for kønsbaseret vold. Derfor er der i fsf også sat en del tid af til at dele erfaringer, lave vurderingsøvelser og blive trygge ved hinanden. Handlingsberedskab er den mere fysiske del af selvforsvaret, som går ud på at bruge sin krop til at forsvare sig. Det kan både være at bruge sin stemme, at finde sit tyngdepunkt og at lære slagteknikker. I fsf arbejder vi ud fra, at alt selvforsvar er rigtigt selvforsvar: Hvis ens krop fryser i en situation, er det også selvforsvar – det er kroppen, der forsøger at beskytte dig. I fsf laver vi forskellige øvelser, der svinger mellem alt fra snakke til at tage plads og til at slå.

Sangtekst- og skrive-workshop v/ Rosa Lux
Hvordan laver man en god tekst? Hvordan udtrykker man sig selv gennem et tekstligt univers? Lær at skrive sangtekster og tekster (uden sang), og bliv klogere på teksters og ords kraft og udtryksmuligheder. Gennem en række øvelser lærer vi at skrive og arbejde med tekster og tekstproduktion. Vi bruger tekstskrivning som en praksis til både at producere og til lære os selv bedre at kende. 

Danseworkshop v/ Rebecca
Danseworkshop for begyndere og letøvede. Kom og lær – eller genopfrisk – grundtrinnene til de mest almindelige pardanse som fx salsa, cha cha cha eller vals. Eller kom og lær en cool break dance-serie. Det bliver sjovt – og vi får lidt sved på panden.

Guitarworkshop v/ Mette og Laura
Guitarworkshop for begyndere og letøvede. Vi skal lære nogle simple akkorder, så vi inden ugen er omme, kan spille mindst én sang fra kvindesangbogen! Det bliver sjovt, uformelt og lærerigt. Måske kan du endda sætte musik på sangtekster produceret i sangtekst- og skriveworkshoppen.
Der plejer at være rift om de 5-6 låneguitarer lejren har, så tag gerne din egen guitar med, hvis du har en.

Let’s talk about sex v/ Mette H
I denne workshop vil vi udforske vores seksuelle praksis, hvordan gør vi, hvad tænker vi på, hvad tænder os, hvad gør ikke, hvad skammer vi os over, hvad er super dejligt, hvad er ikke, og hvor kunne vi godt tænke os at komme hen.
Det vil være en uformel snak, hvor alle kan være med, uanset om man altid har snakket om sex med andre eller aldrig har prøvet det før. Og hvor vi forhåbentligt skal have det ret morsomt også. Jeg vil komme med et lille oplæg, og så taler vi ud fra det.

Værktøjsworkshop v/ Mette P
Lær at blive handy-woman! Lær at anvende værktøj ordentligt. I denne workshop sætter vi os et mindre byggeprojekt med det formå at lære at bruge værktøj. Vi anvender, hvad der er i lejren af materialer og værktøj, men man må gerne supplere med værktøj/materialer hjemmefra, hvis man har mulighed for det. Workshoppen er både for nybegyndere og øvede handykvinder – og det bliver vildt sjovt!

fredagsgrill indleder fredagsfesten