FEMINISTISK UGE 29/2019

13.07.2019-20.07.2019

OBS: TEKSTEN ER FRA 2018. TEKST FOR UGEN 2019 KOMMER OMKRING D. 1. MARTS 2019

Feministisk Uge er en ny uge på kvindelejren, der hylder hele kvindelejrens feministiske udgangspunkt. Ugens workshops tager afsæt i feminisme i alle dens former og farver, politisk, privat etc. Som mange andre af ugerne på Femøs kvindelejr, er der en overvægt af lesbiske/queer kvinder på ugen, ligesom der er mange lesbiske familier.  Derudover lægges der op til en uge med fokus på rummelighed og det fantastiske kvindefællesskab, der opstår på lejren over en guitar, arbejdsfællesskab, bål på stranden, kolde øl, kongespil, morgenkaffe, fællesmøder etc. Så kom og vær med til en uge med max hygge og spændende workshops, hvor det selvfølgelig også er tilladt bare at dase og suge til sig af den gode stemning.

Der er plads til 25 børn på ugen, men det er ikke en ren børneuge.  Børn er en gave for Femø, men vi værdsætter også voksensamvær, og vi prioriterer tid og ro til voksensamtaler, ligesom flere af vores workshops kun er for voksne. Vi har gode børneigangsættere, der laver aktiviteter med børnene (fra 3 år) i løbet af dagen, så de voksne kan gå til workshops, og vi opfordrer til at mindre børn puttes inden kl. 21 om aftenen, så vi kan have voksensamvær (og evt. feste) om aftenen.  Det forventes at alle tager deres tjanser, som kan vare mellem 2-4 timer ca. 3 gange på ugen. Dvs. at hvis du er alene af sted med mindre børn skal du alliere dig med én som kan tage ansvar for dit barn mens du tjanser.

Workshops

Feministisk ’pop up-snakkeworkshop’
Pop up-workshoppen er en ’pop up’-udgave af den klassiske Femø-snakkeworkshop. Sammen vil vi, i trygge rammer, diskutere forskellige emner inden for køn og seksualitet, fx ’kønsidentitet, ’ligestilling’, ’det private er politisk’, ’spring ud-historier’, ’queer-teori’, ’køn og medier’ mv. Vi vil sammen dele både erfaringer og holdninger, og blive klogere på os selv, hinanden og vort fælles samfund. En snakkeworkshop er ofte både et fællesskab og en feministisk øjenåbner. Det er her, du vil opdage nye ting om dig selv og dit køn, som du ikke vidste, at du havde brug for at vide, og det er her, at du vil samle skyts og styrke til at overleve i ’virkeligheden’ og få lov til at være den, du er. Pop up-delen består i, at workshoppen ikke ligger fast, men vil ’poppe up’ efter behov. Det betyder også, at hvis der er et emne, som du brænder for, så kan vi tage det op en dag. Samtidig indebærer ’pop up’-delen, at man kan være med en enkelt gang og ikke behøver at binde sig til deltagelse hver dag.

Menstruationsworkshop
Denne workshop giver vi plads til et emne, som normalt ikke får særlig meget taletid: Menstruation. Udover at diskutere menstruationspolitiske tiltag og menstruationsaktivisme, sørger vi også for, at vi får hænderne godt ned i væsken. Vores mission er nemlig at blive klogere på kroppen. Der bliver derfor mulighed for at sy hjemmelavede bind, skabe en livmoder i 3D, male med blod (medbring evt. dit eget) og forvande menstruationshistorier til digte. Uanset om blodet vælter ud, pipler ud eller slet ikke er tilstede i din krop, vil du forlade denne workshop med menstruation på hjernen.v/ Signe og Maja

Kussetryk
Slip tøjlerne, grib fordommene og lad dig inspirere til at trykke i alskens farver. Workshoppen indledes med en kort introduktion til kussens anatomi og kulturhistorie.

Guitarworkshop
Lær en akkord eller 3 og spil op til dans og/eller feministiske slagsange! Alle kan være med. Der er 6-8 guitarer på lejren, som kan lånes. v/ Mette

Feministisk moderskab
Moderskabet er et produkt af forventninger, tabuer, irettesættelser, formaninger, gode råd, forpligtelser, skam, vrede, husarbejde og alle dem, der så gerne vil sige noget om, hvordan kvinder og mødre skal være. Men hvad stiller vi op med moderskabet i et samfund, der ikke giver rum til mødres reelle oplevelser og levede liv? Der korrekser og dikterer rammerne, mens det forsager netop de kvindelige erfaringer som uinteressante, navlepillende og ligegyldige? Blikket på moderskab er tæt forbundet med vores forståelse af kvindeliv, kvindekrop og kvindelighed. Moderskabet er et produkt af en række normative, regulerende strukturer, der er med til at definere rigtig og god mor samt rigtig og god kvinde. Workshoppen tager udgangspunkt i deltagernes egne erfaringer og kvaler (såvel som glæder) ved moderskabet. Vi snakker om både samfundsstrukturer og personlige erfaringer. v/ Katrine Normkritik 101 En sjov og hyggelig workshop med udgangspunkt i den intersektionelle feminisme. Feminisme er noget vi lærer Vil vil gennem små lege lære at spotte en norm, tjekke vores privilegier og diskutere (og forhåbentligt blive klogere) undervejs. Det drejer sig om at gøre normkritikken handlingsorienteret og praksisnær. Min workshop vil således bygge på de samme teorier og komme fra det samme intersektionelle perspektiv, men fokus vil være på at sætte deltagerne ind i, hvordan de kan overføre disse blikke til en feministisk praksis. Der vil være samtaler, diskussioner, små øvelser der skal danne refleksioner for, hvordan man kan agere mere normkritisk og inkluderende overfor andre mennesker.
v/ Line

Hvordan gør vi?
Seksuelle praksisser og tabunedbrydning Sex er mange ting og gøres på mange måder. I denne workshop tager vi udgangspunkt i de mange forskellige måder, vi har sex med os selv og hinanden på. Kan man tale om feministisk sex? Er der store forskellige på lesbisk sex og hetero-sex? Eller giver det slet ikke mening at tale om sex ift. heteroseksualitet og homoseksualitet. Og hvad med queer sex? Workshoppen tager udgangspunkt i nyere undersøgelser om seksuelle praksisser og vores egne erfaringer.

Børnepolitisk workshop
I børnehøjde tager vi fat på samtaler om ligestilling og de udfordringer, der kan være i at få lov til at være ’sig selv’. Hvad betyder det at være barn af to mødre, eller være barn i en regnbuefamilie? Vi skaber et frirum for børn, hvor de kan snakke om deres liv og udfordringer – og få styrke til at leve som dem, de er.

Feministisk Selvforsvar
Feministisk Selvforsvar er bygget op på tre ben: “Kundskab”, “søsterskab” og “handlingsberedskab”. Kundskaben handler om at lære om teori om kønsbaseret vold, gennem oplæg fra instruktørerne og fællessnakke. Søsterskab handler om solidaritet mellem os, der bliver udsat for kønsbaseret vold. Derfor er der i fsf også sat en del tid af til at dele erfaringer, lave vurderingsøvelser og blive trygge ved hinanden. Handlingsberedskab er den mere fysiske del af selvforsvaret, som går ud på at bruge sin krop til at forsvare sig. Det kan både være at bruge sin stemme, at finde sit tyngdepunkt og at lære slagteknikker. I fsf arbejder vi ud fra, at alt selvforsvar er rigtigt selvforsvar: Hvis ens krop fryser i en situation, er det også selvforsvar – det er kroppen, der forsøger at beskytte dig. I fsf laver vi forskellige øvelser, der svinger mellem alt fra snakke til at tage plads til at slå. v/ Augusta og Robin

Morgenløb
Uanset om du er morgenfrisk eller om du stadig ikke er gået i seng, er der hyggelig løbe/luntetur hver morgen inden morgenmad, så pak dine løbesko. Alle kan være med.
v/ Thyra

Bygge,- danse,- yoga,- eller andre workshops?

Workshop-programmet vil løbende blive opdateret. Har du lyst til at lave en workshop hører vi gerne fra dig.

Fyldt med spørgsmål? Lyst til at lave workshop? Eller bare ny på lejren og brug for et hej? Så send en mail til kontaktperson for ugen: laurasadjadi[at]gmail.com

 

fredagsgrill indleder fredagsfesten