13.7.2024 – 20.7.2024

På QueerFeministisk Uge møder det private det politiske. Vi snakker, lærer, hygger og forbinder os
med hinanden. Vi udforsker os selv og vores perspektiver både gennem det fysiske og det verbale.
Du kan hverken vide for lidt eller for meget når du dukker op. Gennem workshops, hygge, tjanser,
fester og alt slags samvær vi kan komme i tanke om, skaber vi sammen en uge der emmer af glæden
i rummet og opladning til hverdagen derhjemme.

Ugen byder på et væld af workshops, hvor der vil være noget for enhver smag – et par stikord kan
være kropslighed, sexpositivitet, samtalegrupper, samvær og fællesskab. Alt efter hvem der
kommer kan ugen gå i mange retninger. Femø er vores alles, og skabes af dem der er der  fra
lørdagen vi tager afsted til lørdagen vi tager hjem sammen.

Ugen inkluderer alle ikke-ciskønnede personer og alle kvinder. Det er værd at være opmærksom på,
at lejren har sit udspring i  rødstrømpebevægelsen og kan forekomme cis kvinde-centreret. 

At ugen er queerfeministisk betyder, at vi er inkluderende i vores sprogbrug og handlinger.
Eksempelvis kommer der mange børn på ugen, der har flere mødre, ikke har en far, kun har én
forælder osv. Det er vigtigt for disse børn, at de ikke mødes med de samme spørgsmål og
fordomme, som hjemme i “normiland”, men oplever at Femølejren er deres fristed. På samme måde
gør det sig gældende for køns- og seksuelle minoriteter.
Femø Kvindelejren udspringer af kvindekampens rødstrømpebevægelse, hvorfor de protest sange,
vi synger, ofte er skrevet i en anden tid. De kan derfor fremstå binære i ordvalg og kønsopfattelser.
Vi forsøger, at mixe gammelt og nyt med respekt for den kamp vi står på skuldrene af og en fornyet
kønsopfattelse.
Det betyder ikke, at du skal være bange for at sige noget forkert, men blot at du hjemmefra skal
forberede dig på og reflektere over, at ugens deltagere tager på Femø for at opleve frihed til at være
sig selv og som en del af et ikke-fordømmende fællesskab.

Hvis der er nogle ord du ikke forstår, så se gerne denne ordbog: https://lgbt.dk/ordbog/
Kontakt til planlægningsgruppen: queerfeministiskfemoe@gmail.com

Workshopprogram 2024

Ny på Femø – lær hinanden og lejren at kende
Til dig som ikke har været på lejren før (og andre interesserede) kan det være en overvældende oplevelse at træde ind i et fællesskab af 100 mennesker, der alle lader til at kende lejrens normer, rutiner og praksisser. Det er vigtigt for ugeteamet, at du ikke føler dig alene, og derfor tilbydes du i denne workshop et tryggere mødested, hvor du i mindre skala kan hilse på andre femøister, lære navne og ansigter at kende, og stille alle de spørgsmål, der fylder.

Feministisk hvile i praksis
I denne workshop vil vi kollektivt lægge os ned og sammen samle kræfter til guidet vejrtrækningsøvelser. Det gør vi med inspiration fra Tricia Herseys manifest ‘Rest is Resistance’ der omhandler, hvordan hvile er en form for modstand mod neoliberal arbejdskultur og systematisk undertrykkelse.

Feministisk selvforsvar
Feministisk selvforsvar er en blanding af fysisk og verbalt selvforsvar. Vi laver øvelser, der handler
om at sætte og opretholde grænser, slår på puder, råber højt og diskuterer hverdagssexisme. Vi tager
den helt fra scratch, så det er ikke en forudsætning for deltagelse, at man har dyrket hverken kampsport eller anden fysisk aktivitet før. Tag tøj på, du kan lide at bevæge dig i.

QueerFemis egen bogklub
Kom til højtlæsning og efterfølgende refleksion om livserfaringerne som kvinde eller kønsminoritet* baseret på bogen “Usynlige kvinder – skævvredne data i en verden designet til mænd”.
Igennem to-tre sessioner vil vi gennemgå udvalgte kapitler fra bogen, hvorfra vi vil snakke om vores egne erfaringer og hvordan vi har fundet håb og tryghed i en verden, der ofte har mangel på samme. Bogens indhold og vores håb vil vi illustrere ved at tegne/male/hækle løbende.
Disse sessioner er for dig, der gerne vil have de eksistentielle refleksioner i et mere roligt, nede-på-jorden-rum. Du behøver ikke medbringe andet end en kop kaffe, og du behøver ikke have viden på forhånd. “Usynlige kvinder” giver os rigeligt at snakke ud fra.
*som bogen også selv fremhæver, eksisterer der skræmmende få datasæt omhandlende kønsminoriteter, men vi bruger datasættet for cis-kvinder (som der også er meget lidt af), til at facilitere samtalen på tværs af kulturelle kønsminoriteter.

Queerfeministisk linoleumstryk
Er du øvet i linoleumstryk, har du kun lige skrabet overfladen, eller har du aldrig prøvet det før? Alle er velkomne! Workshoppens queerfeministiske fokus kan tolkes på mange måder, og vi skal derfor dykke ned i dette tema sammen, dele feministiske idéer og nyde hinandens selskab. Som deltager kommer du til at lære om linoleumstryk som kunstteknik, grafiske udtryk og farver. Det hele ender ud i en masse skønne værker!

Trans snakkegruppe
Definerer du dig selv som trans og kunne tænke dig et safespace – så kom og join trans snakkegruppen.
Formålet med denne snakkegruppe er at give et sikkert og inkluderende rum, hvor transpersoner kan dele deres oplevelser, bekymringer, og tanker om køn og transidentitet. Både stort og småt. Uanset om du er transmand, transkvinde eller identificerer dig som ikke-binær, er denne gruppe for dig.
Vi tager fælles ansvar for hvad vi ønsker gruppen skal være, og alle er med til at beslutte hvilke emner vi tager op.
Jeg håber du kommer og tager del i fællesskabet hvis du kan relatere til ovenstående.

Queerkajak for begyndere
Har du store overarme, stærke fingre og et fast greb? Eller vil du gerne have det? Kom og lær basale færdigheder i havkajak og lad os queere kajaksporten. Chance for at blive våd

Queerfeministisk sangskrivning
Vi har brug for nogle mere inkluderende sange til vores fantastiske fællessang her på Femø. Derfor kan man på workshoppen komme og skrive queerfeministiske sange og finde andre at skrive dem med – og ALLE kan være med. Der vil være hjælp og inspiration at hente, både når det kommer til tekst, melodi og musik. Målet er at skrive nok sange til at vi kan trykke en lille ny queerfeministisk sangbog, a la lesbisk sangbog.

Queer feministisk basisgruppe
Det private er stadig politisk.
Basisgruppen er en vigtig del af Kvindehusets og Femølejrens historie, og med udgangspunkt i basisgruppeformatet vil vi gennem samtale og erfaringsudvekslingen undersøge hvilke dilemmaer/spørgsmål/følelser/tanker der fylder på lejren og i vores liv hver især.
Basisgruppe workshop er for alle, og indeholder både introduction til basisgruppe formatet, hvordan basisgrupper er blevet brugt historisk og vigtigst af alt en helt masse snak der gør os klogere på os selv og hinanden.

Snitte workshop
At snitte betyder at komme helt ned i tempo. Jeg bruger det ofte selv som en slags meditation, hvor tanker og omstændigheder får en pause for min opmærksomhed til fordel for snittearbejdet.
På denne workshop vil vi arbejde med frisk træ og opdage hvad der sker, når vi fokuserer på at finde formen indeni træet. Dermed afslører vi figurer og former, hvor vi  i stedet  for at modellere udefra og putte noget på, som når vi maler eller arbejder i ler, fjerner noget.
Jeg har snittet i mange år og oplever at der sker noget helt magisk, når vi sammen sidder og arbejder i træ. En ro sænker sig og det kreative, legende opstår.

 

Børnegruppe program
Igangsættergruppen laver et mega fedt program for børnegruppen! De kommer til at melde nærmere ud, når vi kommer tættere på ugen, men glæd jer allerede nu – det bliver for nice!
Primært for børn og deres voksen/voksne. Andre barnlige sjæle er nogle gange også velkommen, spørg Igangsættergruppen.

Formidable fester og forrygende fredagshygge
Når mørket falder på og månen lyser er der alle aftener rig mulighed for at samles i munter eller alvorsfuld samtale. Mandag holder vi (planlagt) spontan temafest! Temaet bliver oplyst senere:)
Torsdag aften er der talent(løst)show for alle aldre samt efterfølgende fest. Hvis du har et særegent talent for at balancere en bold på næsen, har skrevet et vidunderligt digt eller noget tredje, som du vil vise frem, så tag gerne remedier med til det. Alle evner er værd at vise frem!
Fredag aften samles vi om bålet på stranden til fredagshygge den sidste nat på Femø. Det plejer at være en skøn aften, hvor vi sammen ser tilbage på ugen og fremad mod et år fyldt med Femø arrangementer. En af festerne plejer at starte med planlagt fest rettet mod børnegruppen, hvor alle er inviteret! Igangsættergruppen melder nærmere ud, når ugen står for døren.

Pop-up Fredag
Fredag er helliget til pop-ups. Det er her du kan holde workshop om dit formidable talent fra det talent(løse)show aftenen før, færdiggøre dine projekter fra ugens løb eller andre ting, som vi bare må nå inden hjemrejsen lørdag. Der har førhen været tradition for at tage på skateboard- og rulleskøjte-tur på havnen – tag gerne udstyr med til det hvis du har lyst! I løbet af ugen vil der også være pop-up krea hygge med Nanna.

Femø efter Femø
Når ugen går på hæld og vi alle begynder at spekulere på hvor vi kan finde mere Femø udenfor vores boble af queerfeminisme på ugen, samles dem der har lyst på en solplet til en kort snak om hvad Femø lejren laver udenfor sommersæsonen, og hvordan du kan være med! Primært rettet mod Femøister, som (endnu) ikke kender til lejrens aktiviteter uden for
sommerperioden.