Lørdag d. 26.7.2025 – lørdag d. 2.8.2025

QUEERFEMINISTISK UGE 2025  –  Venteliste  –

Velkommen til Queerfeministisk uge
På QueerFeministisk Uge mødes det private og det politiske. Vi snakker, lærer, hygger os og forbinder os med hinanden. Vi udforsker os selv og vores perspektiver, både gennem det fysiske og det verbale.

Du kan hverken vide for lidt eller for meget, når du dukker op. Gennem workshops, hygge, tjanser, fester og andre former for samvær skaber vi i fællesskab en uge, der emmer af glæde og giver energi til hverdagen derhjemme.

Ugen byder på et væld af workshops, hvor der vil være noget for enhver smag. Et par stikord kan være kropslighed, sexpositivitet, samtalegrupper, samvær og fællesskab. Alt efter hvem der deltager, kan ugen tage mange forskellige retninger. Femø er for os alle og skabes af dem, der er til stede – fra den lørdag, vi ankommer, til den lørdag, vi rejser hjem sammen (26/7 til 02/08-2025).

Ugen inkluderer alle ikke-ciskønnede personer og alle kvinder. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at lejren udspringer af rødstrømpebevægelsen og derfor kan opleves cis-kvinde-centreret.

At ugen er queerfeministisk betyder, at vi er inkluderende i vores sprogbrug og handlinger. For eksempel kommer der mange børn, som har flere mødre, ikke har en far, kun har én forælder osv. Det er vigtigt, at disse børn ikke mødes med de samme spørgsmål og fordomme, som de oplever i “normiland”, men i stedet føler, at Femølejren også er deres fristed. Det samme gælder for køns- og seksuelle minoriteter.

Femø Kvindelejren udspringer af kvindekampens rødstrømpebevægelse, og derfor er de protestsange, vi synger, ofte skrevet i en anden tid. De kan derfor have et binært ordvalg og en anden kønsopfattelse, end vi ser i dag. Vi forsøger at blande gammelt og nyt med respekt for den kamp, vi står på skuldrene af, samtidig med at vi favner en mere nutidig kønsopfattelse. Det betyder ikke, at du skal være bange for at sige noget forkert, men blot at du hjemmefra kan reflektere over, at ugens deltagere kommer til Femø for at opleve frihed til at være sig selv og en del af et ikke-fordømmende fællesskab.

Hvis der er ord, du ikke forstår, kan du finde en nyttig ordbog her: https://lgbt.dk/ordbog/

Kontakt til planlægningsgruppen: queerfeministiskfemoe@gmail.com

 

WORKSHOPPROGRAM 2025

Ny på Femø – lær hinanden og lejren at kende
For dig, der ikke har været på lejren før (og andre interesserede), kan det være en overvældende oplevelse at træde ind i et fællesskab med 100 mennesker, der alle ser ud til at kende lejrens normer, rutiner og praksisser. Det er vigtigt for ugeteamet, at du ikke føler dig alene. Denne workshop tilbyder et trygt mødested, hvor du i mindre skala kan hilse på andre femøister, lære navne og ansigter at kende og stille alle spørgsmål, der fylder.

(Intro til) Queerfeministisk kink
Intro til Queerfeministisk kink afholdes over 3 dage med hvert deres fokus. I første del introduceres kink, forbindelsen til homo/queermiljøer. Der er et fokus på øvelser omkring samtykke og grænser. Del 2 fokuserer på psykologisk leg (roller/strukturer/magt). Del 3 har kroppen, værktøjer og teknik i fokus. Hver dag vil der være dele af fortælling, praktiske øvelser, snak i mindre grupper og deling/diskussion i plenum. Kink og denne workshop handler om at udforske forskellige måder at udtrykke sig på, om nydelse, kontakt til en selv og andre, leg og empowerment, om at eksperimenterer med strukturer i samfundet og dynamikker i relationer, om queerness, community og politik. Man vil kunne snuse til forskellige elementer af kink, finde inspiration, have playful og vedkommende oplevelser og snakke, samt øve værktøjer der støtter i at udforske kink på en sikker og tryg måde.

At se på verden – feministisk fotoworkshop
Er du typen, der altid bemærker, når lyset falder helt særligt på din elskers hud, eller kan du falde i staver over teksturen i havskum og insektvinger? Eller har du bare lyst til at skrue ned for tempoet og se de sjove, smukke, skøre Femø-øjeblikke på en ny måde?
Så vær med, når vi sammen øver os i at finde hver vores unikke blik. Vi skal ud at se små detaljer og store sammenhænge og så skal vi fotografere sammen. Du behøver ikke fancy kamera eller foto-erfaring – alle kan være med, du kan fotografere på alt fra din telefon til analoge spejlreflekskameraer (men lad måske det helt dyre grej blive hjemme).
Det vigtigste er ikke teknikken, men den særlige oplevelse af at være helt tilstede med det eller den, du fotograferer. Det vil også sige at vi husker samtykke fra alle vi fotograferer!

Queer-qajaq – havkajak for begyndere
Havkajakken stammer fra Arktis, hvor inuitter traditionelt har brugt dem til jagt og transport. Kajakken har været i brug og under udvikling i mere end 4000 år. På workshoppen skal vi lære basale færdigheder i havkajak og tage på ”mini-ekspedition” hvis vejret tillader det. Der er også mulighed for at lære det traditionelle grønlandsrul. At ro havkajak opbygger en stærk core, store overarme og stærke fingre. Chance for at blive våd. Lejren har kajakker og alt nødvendigt udstyr, også svømmevest til forskellige kropsstørrelser.

Queerfeministisk sangskrivning
Vi vil helt vildt gerne skabe nogle gode og frugtbare rammer for at der kan blive skrevet flere sange til sangbogen, og især flere queerfeministiske sange skrevet af queers, så vi kan få en bredere repræsentation i sangbogen. Både Cæcilie og Katinka er erfarne sangskrivere, sangere og musikere, og vil gennem øvelser og supervision guide deltagerne igennem processen med at skrive deres egen sang. Workshoppen starter med en mere fælles start med skriveøvelser, stemmetræning og øvelse i at lave en melodi. Desuden arbejder Cæcilie professionelt med at undervise i sangskrivning, så I kan godt glæde jer til en mega god og vigtig workshop!

Snakkegruppe om relationer og polyamori
Tænker du også nogle gange på alternativet til det monogame parforhold, til den eneste ene? På om relationer behøver at se ud på den måde, vi er blevet fortalt? Måske lever du allerede dit liv på den måde. Hvis du er nysgerrig, har lyst til at tale med andre femøister om relationer og polyamori mens vi sidder i græsset – forhåbentlig i solen, så kom med! Vi gør det i feministisk basisgruppe-stil og alle er velkomne og håber på at vi kan spare med hinanden om det at have alle slags relationer – ikke kun romantiske… whatever der kommer op, taler vi om.
Hvis stemningen er for det kan vi tale om polyamori og relations-hierarkier fra et mere teoretisk dekoloniserings-perspektiv: Hvorfor føles det trygt for os at hierarkisere relationer og kan vi aflære det? Og hvad handler det om, når vi oplever den stikkende fornemmelse af jalousi? Jeg sidder ikke selv med endegyldige svar på noget, men har meget lyst til at høre andres om andres tanker, erfaringer og oplevelser.

Transsnakkegruppe
Snakkegruppe, med udgangspunkt i jordmorpjiecen 1981, for alle der definerer sig som trans, ikkebinær, ikke-cis, eller sætter spørgsmålstegn ved deres kønsidentitet. Det bliver et faciliteret safer-space, hvor der er plads til at dele tanker, bekymringer, glæder og erfaringer som kønsminoritet i et cis-heteronormativt samfund. Vi kommer i fællesskab til at beslutte, hvilke emner der er stemning for at tage op, og dermed skaber vi gruppens rammer og struktur sammen.

Queerfeministiske fortider, håb og drømme
Queers, lesbiske og andre køns- og seksualitetsminoriteter har en rig historie, som mange af os ikke kender. Workshoppen vil løfte glemte queer-historier ud af skabet for, at workshopdeltagerne sammen kan bruge fortiden som inspiration to diskussioner om vores nutidige håb og drømme. Workshoppen er tænkt som et opløftende indspark i en tid, der kan føles hård og svær; som et pusterum for håb og nye drømme. Workshoppen har to ben: I første del snakker vi. I anden del fremstiller vi vores drømme kreativt. Del 1 tager udgangspunkt i bogen ’De nye kvinder’, der skildrer glemte historier om kvinder* og queers*, der var i forhold med kvinder* og queers* for over 100 år siden. Sammen vil vi læse nogle af historierne, for at bruge dem som et nyt fundament at bygge nutiden på og nære fremtidens drømme af. Herefter vil vi omsætte vores drømme og håb til kreative kreationer, fx billeder, skulpturer, sy-tøj, strikke-ting, uroer, performances, sange, mv.

Creative kinks
I denne workshop kan du lære at lave kinky accessories fx chokers, floggers og harness. Du får mulighed for at udvikle dine egne designs, blive inspireret af eksisterende kreationer og deraf skabe dit eget udtryk. Vi arbejder med genbrugte cykelslanger (vegansk gummi).

Perler og patter
Det er fantastisk at sidde sammen og lade fingrene arbejde – vi skal lave smykker med perler. Det er nemt at komme i gang med, og man bestemmer selv tempoet. Vi laver smykker til at smykke dig selv eller måske en gave til din udkårne.
Imens læses erotiske queer og lesbiske digte og noveller op. Indimellem teksterne vises lidt perleteknik, men vi holder det så simpelt som muligt med smykkerne. Måske åbner det op for en god fælles snak om seksualitet og intimitet i alle dets former, måske skriver vi pludselig vores egne erotiske digte.

Børnegruppeprogram
Børneigangsættergruppen laver et fantastisk program for børnegruppen. De kommer med flere detaljer, når vi nærmer os ugen, men glæd jer allerede nu – det bliver for fedt!
Programmet er primært for børn og deres voksne. Andre barnlige sjæle kan nogle gange også deltage – spørg Igangsættergruppen.

Formidable fester og forrygende fredagshygge
Når mørket falder på, og månen lyser, er der hver aften mulighed for at samles i munter eller alvorsfuld samtale. Mandag holder vi en (planlagt) spontan temafest! Temaet oplyses senere.

Torsdag aften er der deleshow/talent(løst)show for alle aldre, efterfulgt af en fest. Hvis du har et særligt talent, har skrevet et vidunderligt digt eller noget helt tredje, så tag gerne remedier med til det. Alle evner er værd at vise frem!

Fredag aften samles vi om bålet på stranden til en hyggelig afslutning på den sidste nat på Femø. Det plejer at være en magisk aften, hvor vi sammen ser tilbage på ugen og frem mod et år fyldt med Femø-arrangementer.

En af festerne plejer at starte med en fest for børnegruppen, hvor alle er inviteret! Igangsættergruppen melder nærmere ud på ugen.

Pop-up Fredag
Fredag er helliget pop-ups! Her kan du holde en workshop om dit talent fra deleshowet aftenen før, færdiggøre projekter fra ugens løb eller noget helt andet, vi bare må nå inden hjemrejsen lørdag.

Femø efter Femø
Når ugen går på hæld, og vi begynder at spekulere på, hvor vi kan finde mere Femø uden for vores queerfeministiske boble, samles dem, der har lyst, til en snak om lejrens aktiviteter resten af året.
Dette er primært rettet mod femøister, som (endnu) ikke kender til lejrens aktiviteter uden for sommerperioden.